fredag 2 december 2011

Minneskonsert över Hans Leygraf


På söndag spelar världspianisten Stefan Arnold sitt minnesprogram över Hans Leygraf på kulturhuset Anders. En värdig avslutning på Musiksällskapets jubileumshöst, där vi senast hade Vertavokvartetten på en oförglömlig afton, som hänförde publiken. Vi har dock inte lyckats intressera lokaltidningen Mellanskåne. Att Höör och kulturhuset Anders faktiskt är känt och berömt som musikcentrum är något som tidningen aktivt hemlighåller. Inte ett ord har man tagit in om Musiksällskapets fyra stora konserter i höst trots ett otal mail och telefonsamtal. Finns det ingenting som är mindre viktigt än klassisk musik?

söndag 13 november 2011

Efter konsert

Jadå, konserten med Vertavokvartetten blev den högtid jag väntat. Minst. Hitresta kvartettnördar var saliga. Haydns sista kvartett blev kanske det mest gripande. Det är så här man ska spela - full satsning, risktagande men full behärskning, glädje. Skratt och glädje under ytterst omsorgsfullt repetitionsarbete - jo jag hörde dem öva.

torsdag 27 oktober 2011

Musikhändelser och musikhus


Flera uppladdningar för kommande stora musikhändelser i kulturhuset Anders:
1) Vertavokvartetten den 13 november kl 19. Jag har hört de fyra norskorna. De är fantastiska, man blir helt tagen, högsta världsklass, med en helt enastående vilja i spelet. Vi borde ha fullt hus! Denna gång spelar de bara i Höör och Helsingborg!
2) Kammarorkesterns Nyårskonserten 14 jan. Jag trummar ihop en fin samling av alla de yrkesmusiker som numera bor i trakten: Emelie Roos, Dohyo Sol, Niclas och Ulrika Nyman, Hanna Thiel på viola da gamba! Och Håkan Carlsson!
3) Nästa opera "kung Mattias". Augusti. Dagar och nätter går åt....

Vad är det som lockar hit musiker? En magnet är Kulturhuset Anders, en annan Höörs Musikskola och framförallt: att dessa ligger intill varandra och stöttar varandra. Många av de arrangemang som Höör är berömt för kan göras bara därför att musikskolan och Anders hänger ihop! Sprid denna insikt - musikskolans hus behöver lagas och utvidgas och det är jätteviktigt att den inte hamnar på fel plats!

torsdag 13 oktober 2011

JUBILEUMSKONSERT


På söndag, kl 16 i Anders, har Musiksällskapet sitt 25-årsjubileum. Vi har laddat upp med fanfar, mandelskorpor, porlande förfriskningar, jättefint programblad, förband från Musikskolan, bildspel, banderoll. Ett riktigt fint kammarmusikprogram med Trio Zefyra, Brahms horntrio, ett av mina älsklingsstycken. Bara publiken fattas. Ni kommer väl? Det blir vår 289:e konsert! Niclas Nymans lilla grupp från musikskolan är förband.
Annars komponerar jag för brinnande livet nästa opera, om den lille kung Mattias som försöker bli en riktigt bra kung, en "Reformator". Det är inte så lätt. Av en händelse som ser ut som en tanke händer det titt som tätt i operan att makthavare glömmer bort sig om det vankas möjligheter att smörja kråset. Har kommit en bit in i andra akten. Sen ska det orkestreras. Många nätter blir det.

torsdag 4 augusti 2011

OFELIA I HÖÖR

Stor glädje hos publik, och alla som "gjorde" urpremiären på Ofelias skuggteater: däribland tonsättaren (Dag Raael Braathen) och textförfattare. Alla ni som inte var där på premiären lovar jag en ännu bättre föreställning. Premiärnerverna saboterade en del småsaker, som de elaka grannarnas entré och Tords geniala "väsktrick". Ofelia ska ju stoppa ner skuggor i sin väska. Det kommer att lyckas i kväll, och själv ska jag inte vila på lagrarna utan läsa igenom hela partituret och i eftermiddag ha några korta övningar innan vi ska på det igen. Kl 19 på kulturhuset Anders!

torsdag 28 juli 2011


En vecka till urpremiären på "Ofelias skuggteater". Intensiva övningar varje dag sedan i söndags. Det är ett storverk vi har gett oss på. Nu börjar det lossna och de unga sångarna är härliga. Våra unga sångstjärnor Amelie Flink och Karin Svensson behärskar sina svåra partier lysande och matchar väl Bengt Krantz, Malmöoperans berömde bas. Det ösregnade när vi slutade idag och då fick man ta fram stegen för att rensa hängrännor på kulturhuset. Lätt gjort men blött och geggigt och enligt avtal ska kommunen sköta yttre underhåll. Men nu rinner vattnet som det ska och publiken ska inte behöva vada för att komma fram till entrén.

torsdag 26 maj 2011

Musikskolan going strong


I går hade musikskolans lärare konsert. Bra, omväxlande, roligt, kreativt. Inte minst rektors Annika improvisation! Det gladde hennes föregträdare, som ser vilka utomordentliga möjligheter en Höörs kulturskola med lokaler också för konst och drama skulle få. Men mot detta protesteras det nu från olika håll, och man får vara tacksam om, efter flera år, den pinsamt söndervittrade kökstrappan till musikskolan äntligen lagas och rännilen från taket i huvudet på lärare som vill öppna köksdörren leds bort.

torsdag 14 april 2011

Musikcafé, vårsånger och J S Bach


Vårhets. Möten. Ordna noter och övningstider till sommaroperan (Ofelia) -ett oändligt pusslande. Men Kammarorkestern, kammarkören och jag styrker oss med fader Bach. Man blir sundare och starkare när man sysslar med hans musik. Den 3 maj ska vi ha en afton på "Anders "med några härliga stycken av honom. En utmaning för oss alla, inte minst mig som har några hisnande snabba passager på cembalon. Och sjunga vårsånger. Och bjuda på bullar, kakor och mitt hembakade surbröd. Motto: Kultur är en del av vårt dagliga bröd. Och Bach, om man är musiker och musikälskare.

fredag 18 mars 2011

Vårvisa trots Vädret

Vårvisa med duo Vivi och Viggo under vidrigt vintervårväder. Men en liten skara musikälskare kom trots allt till vår konsert igår i "Anders" trots halka, hagel och snö, bland hade minsann Kammarmusikförbundets ordförande tagit sig hit. Anna och Kanerva hade, trotsigt nog, "Vårvisa" som titel på det lysande program de hade satt ihop och jag kände mig inspirerad och glad att få medverka i det.

Den 4 april har Musik & Teatersällskapet nästa konsert, med pianist och flöjtist från Polen. Jag har hört dem på CD och det blir säkert också en toppenkonsert! Hoppas ni inte behöver forcera snöhinder för att komma.

onsdag 9 mars 2011

Inte alls så dyrt!


Jag var i tidningen idag. Det står att jag sagt att kulturhuset Anders kostade 20-30 miljoner att bygga. Det kan gälla andra kulturhus men inte "Anders". När huset invigdes 1996 hade vi använt uppskattningsvis 1,5 miljoner. Och en massa obetalt och handfast arbete förstås. Men "Anders" har ont om pengar och det är bra att det skrivs om huset.

måndag 7 mars 2011

Örongodis den 17 mars kl 19.


Kaosdag: Kl 8.45 åkte jag till kyrkan för att hämta Anna Granes noter som jag trodde jag måste ha glömt där i går då jag kompade musikskolans blockflöjtister. Inte var de där! Kom slokörad hem där Anna Grane och Kanerva väntade med sina barn för att öva med mig. Vi fick öva på annat. När barnen tillät. Nå, vi tog bilder och gjorde program också. Det blir en riktigt fin konsert med mycket örongodis. (Den 17 mars kl 19 på kulturhuset Anders). Och när de åkt hem hittade jag noterna mellan två tunga böcker på pianopallen. Eftermiddag: affischproduktion och konsertplanering nästa år. Kvällen: möte med musiksällskapet. Vadnu, ska Helen Magnusson sluta? Sorgligt tyckte vi.

lördag 26 februari 2011

Ba-rock-stå-upp 6/3 kl 14 i kulturhuset Anders. Orka.

Det blev inget sportande för mig under "sportlovet" - efter platt fall på Ringsjöisen . Det blev i stället totalt pappers-, noter- och datorarbete med fyra föreningar,- alla ska revideras och ha bidrag och årsmöten och information om allt de gör ska ut. Mycket att "orka" för gamla kulturkämpar. Men det är inte orken utan tiden som är otillräcklig!

I kväll är det Metopera och nästa söndag (6 mars kl 14-15) ett typiskt spånnande arrangemang av Musik & Teatersällskapet och musik i Syd. Bra barockmusik utförd av "vår" kära Anna-Carin Fogelqvist (en i raden av lysande blockflöjtslärare i Höör), sopranen Mette af Klint och Ensemble Mare Balticum. Det blir bra musik med humor, fart, fläkt och glatt humör. Anna-Carin lyckas alltid visa att fin musik ofta är rolig. Hon vill också visa att "all musik låter bättre på blockflöjt". Hm. Programmet, med titeln: BA- ROCK - STÅ - UPP, är någonting för ALLA över 5 år som gillar nån sorts musik och har lite barnasinne i behåll.

lördag 5 februari 2011

Bleck och Bach


När det är tungt och besvärligt får man styrka sig med fader Bach. Så vi spelade Bach i Höörs Kammarorkester hela torsdagskvällen. Vi satsar på det! Och det är mycket Bach i på barock-festivalen i Malmö just nu. Var där igår och hörde välspelande tyskar spela ett helt Bachprogram, fast med för lite egna utsirningar och för mycket dirigerande (orkestern var bara 6) tyckte jag. Konstaterade att akustiken i vårt kulturhuset Anders är bättre än i Palladium.

onsdag, den 9/2 kl 19 blir det spännande i Anders! Bleckblåsmusik på allra högsta nivå. Bastubasolist i världsmästarklass, mannen som "på sin bastuba kan göra allt som en violin kan göra" enligt Daily Telegraphs kritiker och New York Times är lika entusiastisk (Se www.baadsvik.com). Öystein Baadsvik heter han, och han spelar tillsammans med den förnämliga Linnékvintetten (bilden) från Uppsala. Det blir inte bara mäktigt utan finstämt, hisnande och underhållande. Bleckblåselever från musikskolan har fått sig en lektion på eftermiddagen och är med på ett hörn på konsertens början. En konsert som vi inte haft maken till i Höörs Musik & Teatersällskap. Musik i Syd står bakom arrangemanget.
www.baadsvik.com

måndag 31 januari 2011

Uppåt för barnteatern (en gris flyttar in)

Var i Växjö i lördags - stort arrangörsmöte och storslaget vacker konsert med Malena Ernman, kör, orkester, uruppförande. Var flitig på tåget och brottades med Tords översättning till sommaroperan, måste stämma med musiken. Igår var det barnteater i kulturhuset Anders, inte dåligt det heller . Publikrekord för vår barnteater? Många nya i publiken - känns bra. Samt 3-årsfödelsedag och äntligen skridskotur. Idag - ta tag.

onsdag 19 januari 2011

Wien - Sverige - Jussi


Snabbvisit till Wien med storfamilj: svärdotter Kanerva spelade två stora utsålda och bejublade konserter med barockorkestern "Concerto Copenhagen" i Konzertsaal och vi upplevde Sjostakovitj och Messiaen i den berömda Musikverein. "Coco" består förresten just nu av övervägande svenska musiker. ("Coco" räknas som Danmarks främsta exportvara inom klassisk musik. Hur många av dess medlemmar skulle få bosätta sig i Köpenhamn?). Wien satsar verkligen på kultur och det tycks löna sig: utsålda konserthus, operor och teatrar varje dag, skolklasserna vandrar iväg till konserter, barn leker i välskötta lekplatser. I Sverige ska vi nu fira Jussi Björling 100 år, men hur? Nordegren i P1 gör i alla fall ett försök, men vilken anskrämlig signatur! En egentligen ganska elak karikatyr bestående av ett omusikaliskt hopkok på några av Jussis höjdtoner. Idag följde sedan en intervju med Borlängesonen och popartisten Carl Norén med frågor som "tvingades du sjunga ´till havs´" - det lät som om man bra gärna velat höra Carl säga att Jussi stått honom upp i halsen. Det kan vara skönt med svensk vanvördighet och anspråkslöshet, men måste det alltid vara så ytligt och måste man ständigt racka ner på den klassiska musiken? Vad är det för fel med att sätta sig in i den, tycka om den, t o m älska den? Och vara tacksam för Jussi Björling.

måndag 3 januari 2011

Nyårskonsert



Nytt år och uppladdning för Kammarorkesterns nyårskonsert (vi har den lite efteråt, den 8 jan. kl 19 på "Anders"). I år ska den handla mycket om Orfeus, han som med sin musik kunde beveka gudar och djävlar. Vi har lyckats engagera tenoren Mathias Hedegaard för rollen som Orfeus, och han har en av Nordens vackraste tenorröster! Det blir Orfeusmusik av såväl Monteverdi och Offenbach (med lite Gluck) och då laddar vi upp med kör, orkester, fiolsolister, lutenisten Dohyo Sol och sångsolister.
Vi öppnar med en härlig liten blockflöjtskonsert av Telemann, med de unga Höörmusikerna Karin Hansson och Sofia Alm som solister. Efter Orfeusmusiken blir det paus med en god och närande buffé. Som avslutning spelar det förnämliga bandet Granes orkester (Anna och Olle Grane, Håkan Carlsson, Mats Larsson, Per Giertz och Matti Edén, vilket gäng!) musik att lyssna och dansa till.